Følelsesløshed i hænderne

handskeDøjer du også med følelsesløshed i hænderne efter kort tids cykling, som gør det til lidt af en prøvelse at betjene gear og bremser? Det er et særdeles udbredt problem blandt specielt landevejsryttere, og den store “skurk” er styr som er placeret lavt i forholdet til sadlen.

Når styret sidder lavt i forhold til sadlen, er der ekstra meget vægt på hænderne. Det betyder at de udsatte nerver og blodkar i håndfladen sammenpresses med følelsesløshed til følge. De fleste kan afhjælpe problemet ganske enkelt ved at løfte styret – men da det går ud over aerodynamik og køreposition, er det ikke alle som er interesserede i det. Der er dog andre muligheder:

Flyt hænderne hyppigt
Skift greb mellem bremsegreb, styrbukning og oversiden af styret. Lad ikke hænderne hvile et sted for lang tid af gangen

Skift håndstilling
Læg ikke kun vægten på centrum af håndfladen, men træn dig selv til også at kunne lægge vægten på hhv. yder- og indersiden af hånden – naturligvis på en måde så det ikke går ud over trafiksikkerheden.

Gelforede handsker og styrbånd
Cykelhandsker med gel puder i håndfladen og en form for gelpolstring under styrbåndet, vil blødgøre trykket og dæmpe vibrationer fra underlaget.

Tjek sadelhældning
Hvis sadlen peger blot en anelse nedad, kan det betyde at du glider en smule fremad. Det lægger ekstra vægt på hænderne og belaster ligeledes arme og skuldre ekstra.

Sadlens horisontale placering
Hvis det er muligt at placere sadlen længere tilbage vil det tage noget af trykket på hænderne. Det kræver evt. investering i en sadel med en længere skinne. NB: Pas på at en sådan sadeljustering ikke går ud over din kørestilling iøvrigt.

Enkeltstartsstyr/styrforlængere
Bruger du sådan, er der intet tryk på hænderne, men derimod på underarmene. Denne løsning egner sig ikke til gruppekørsel, og er sædvanligvis ikke er tilladt i motionscykelløb, men et aero-styr kan modvirke vedvarende belastning af nerver/blodkar, f.eks. når træner alene.

Håndmassage
Massér håndfladen grundigt med den anden hånds tommelfinger evt. allerede mens du cykler (når følelsesløsheden indfinder sig), og under alle omstændigheder efter løbet. Prøv evt. også en professionel massør og/eller zoneterapeut.

Håndtjek hos lægen
Er du følelsesløs i hænderne efter mindre end 30 minutters cykling, er det unormalt. Og hvis følelsesløsheden varer ved i lang tid efter cykelturen, bør du konsultere din læge for at få undersøgt de bagved liggende årsager. Det er f.eks. ikke ualmindeligt at ryg- og nakkeproblemer kan medføre større eller mindre grad af følelsesløshed i hænder og arme.