Det hænder regelmæssigt at folk griner af min vejledning, når det drejer sig om vægt på cyklen. I bund og grund lyder det måske også tåbeligt, at betale over 1000 kr. for et sæt pedaler blot for at smide 100 g. Men ikke desto mindre er det en ting man burde overveje.
Den mest typiske reaktion fra kunder og kolleger er: “Så vil jeg hellere tabe mig 100 g, eller sørge for at gå på toilettet inden jeg cykler”. Selv om dette svar for nogle forekommer logisk, er det ikke helt sådan at det fungerer i praksis. En hvis mængde vægt kan rent faktisk bidrage til en forskel i ydelsen, mere end en tilsvarende mængde vægt placeret andetsteds på cyklen eller kroppen. Og det er netop i pedalerne, fælgene og dækkene.
Det har at gøre med det faktum, at vi altid foretager små accelerationer og decelerationer når vi cykler – på lige vej eller bakker. For at kunne accelerere kræver det en fremdrift, som derved skaber en såkaldt inerti.
Inerti er et fænomen inden for fysikken.
Der findes 2 forskellige former for inerti: Linear inerti & Rotationel inerti. Så snart vi påbegynder cykelturen accelerer vi, og mange tænker kun på cyklen som en samlet vægtmasse der skal overvindes, men dette er delvist forkert. I det vi triller derudaf skabes de to former for inerti – den lineære inerti i den samlede vægt & den rotationelle inerti i alle de “roterende” cykeldele så som pedaler, hjul og kranksæt.
Rotations-inertien/energien er langt mere følsom over for vægtmasse frem for den lineære inerti. Derfor er det ikke det samme når man taber sig 100g, eller sætter et par pedaler på der vejer 100g mindre.
Tillige er det grunden til man ofte har hørt folk sige der har fået et nyt sæt hjul “Jeg kørte lige 100 km forleden, og det føltes som 80 km efter jeg har fået mit nye hjulsæt”.
Så husk, al vægten på din cykel ikke er den samme, rent ydelses mæssigt! Og hvis du vil reducere din cykels vægt, er det altid en god idé at starte med fælgen, pedaler og dæk.
Af Daniel Emanuel, Cybercycling.dk