Vælg den rigtige cykelklub

Cykling som motionsform kan sagtens udøves alene eller i små grupper. Og det er der rigtig mange som gør. I lighed med f.eks. løbesport er cykling en af de idrætsgrene, hvor færrest udøvere er organiseret i klubber – kun i størrelsesorden 15-20% af de aktive er medlemmer af en cykelklub.

Årsagerne til den lave organisationsprocent er bl.a., at cykling i modsætning til idrætsgrene som badminton, fodbold o.l. ikke nødvendigvis kræver træningsmakkere, idrætsfaciliteter osv. Har man en cykel er der landeveje overalt, og de er frit tilgængelige for alle. Mange vælger givetvis også at køre solo pga. fleksibiliteten ved at kunne træne når det passer ind i programmet og frit kunne vælge rute, distance, pauser og tempo.Trods mange fordele ved at køre alene, er cykling også en perfekt hold- og gruppesport. I denne periode hvor klubberne for alvor starter landevejssæsonen op, er det derfor værd at overveje et medlemskab af den lokale cykelklub. Også selvom du stadig vil køre alene meget af tiden – fordi du foretrækker det, eller er nødt til det pga. arbejde, familie eller andet. Her er blot nogle af fordelene ved at være med i en klub:

  • En stor del af fornøjelsen ved cykling er muligheden for at samarbejde i en større gruppe om at “ligge i læ” og “trække” hinanden.
  • Det sociale element. Del din passion for motionscykling med ligesindede på tværs af alle sociale lag.
  • Er du til race og konkurrence, så er det et must at træne med andre. I hvert fald en del af tiden.
  • Kom vidt omkring på kortere tid. Når der køres i (små) grupper går det hurtigere, fordi arbejdet i front deles.
  • Få glæde af de andre rytteres indsigt i udstyr, køreteknik og cykelvedligeholdelse.
  • Sikkerhed. Det er faktisk sikrere at køre i (mindre) grupper end alene. Bilister kan lettere øjne en flok ryttere end en solo-rytter, og i er flere til at holde øje med diverse forhindringer på vejen. Desuden er der altid hjælp at hente hvis du har defekt eller kommer ud for et styrt


Tjek de lokale motionscykelklubber ud

Glæden ved cykling, bør få et gevaldigt løft når du melder dig ind i en klub og ikke det modsatte. Hvis du er så heldig at kunne vælge mellem flere klubber i dit lokalområde, kan det betale sig at være lidt omhyggelig med udvælgelsen af din kommende klub. Er du f.eks. mest interesseret i motionscykling, konkurrencecykling eller begge dele?

Snak med andre cyklister du møder, og find ud af hvorfor de er medlem af den ene eller den anden cykelklub. Tag med til de lokale klubbers motionscykelløb og se hvordan de klarer organiseringen. Deltag i et klubmøde (afholdes typisk en gang om måneden), hør hvad der drøftes og læg mærke til hvad det er for personer, som præger klubben.

Deltag i et par klubture og indsnus atmosfæren. Støtter eller kritiserer rytterne hinanden? Er ånden præget af hjælpsomhed og ventes der f.eks. på knap så stærke ryttere? Eller er der mere fokus individuelle præstationer,  hvor det f.eks. gælder om at komme først og “sætte” de andre til træning?

 

Hvad kendetegner en god motionscykelklub?

Der er naturligvis ikke en entydig opskrift på hvad der gør en motionscykelklub mere eller mindre god. Men nogle kendetegn for en velfungerende motionscykelklub kan f.eks være:

  • Et godt og varieret helårsprogram med både korte og lange træningsture, motionsløb og udlandsrejser
  • Off-season aktiviteter som f.eks. vægttræning, gymnastik, spinning eller mountainbiking.
  • Træning der tager hensyn til forskelle i styrke og erfaring, f.eks. ved opdeling i hold efter hastighed eller distance. Et sikkert tegn på en mindre god klub, er når “lette” træningsture altid bliver til væddeløb, hvor de stærkeste demonstrerer deres overlegenhed og styrke.
  • Træning som (af og til) styres af en holdkaptajn, som fastlægger rute, træningsøvelser o.l.
  • Fælles tilmelding og kørsel til motionscykelløb, hvor medlemmerne altid eller til aftalte løb bestræber sig på at følges ad det meste af vejen.
  • Afholdelse af sociale arrangementer hvor også familien har mulighed for at deltage. F.eks. fastelavn, picnic eller julefrokost med eller uden cykel.
  • Afholdelse af et årligt tilbagevendende motionscykelløb, hvor der også er kortere distancer til nye og knap så garvede udøvere.
  • Jævnlig udsendelse af et klubblad eller nyhedsmails, hvor medlemmerne motiveres til at være aktive og deltage i arrangementer, løb og klubture.
  • Sponsoropbakning. En god klub arbejder ihærdigt på at skaffe lokale sponsorer, som kan hjælpe med at holde – ofte betragtelige – udgifter til tøj, udstyr, løb og rejser på et fornuftige niveau.

Det kan diskuteres hvorvidt medlemskab af Dansk Cykel Union/Dansk Idræts Forbund nødvendigvis gør en klub mere eller mindre god. DCU medlemsskab er dog ensbetydende med at være del af et større fællesskab, og giver helt sikkert en række fordele for en klub og dens medlemmer. F.eks. har medlemsklubber adgang til diverse kurser, særarrangementer m.m.

Der er næsten 300 motionscykelklubber (eller cykelklubber med en motionsafdeling) over hele landet at vælge imellem, så der burde være en chance for at finde en klub, der passer lige præcis dig. Held og lykke med det!