5 tips til mere energi på cyklen

350x2401177666217h5_energybar_berryEt lavere energiniveau i den mørke og kolde tid af året er bestemt ikke usædvanligt. Her er 5 hurtige tips til hvordan du kan øge energiniveauet i almindelighed og i forbindelse med cykeltræningen.

 1. Få 8 timers kvalitetssøvn hver nat
  En god nattesøvn er afgørende for at kunne yde optimale sportspræstationer. Denne faktor bliver ofte undervurderet af mange sportsfolk og trænere. Reparation af kroppen sker primært i forbindelse med hvile og/eller søvn, aldrig i forbindelse med træning.
  .
 2. Drik 3 liter om dagen
  Det vigtigste næringsstof i kroppen er rent vand – når alt kommer til alt, er vand rygraden i hver eneste kropsfunktion. Men mange mennesker er kronisk dehydrerede, og fordi de er dehydrerede virker hverken deres kardiovaskulære system, deres metabolisme eller deres fordøjelse optimalt. Dette resulterer i et lavt energiniveau.
  .
 3. Spis sundt – du er hvad du spiser
  Den mad, du lige har spist, vil indenfor 12 timer erstatte celler et eller andet sted i din krop. Hvis du vil have en sund og stærk krop med masser af energi, skal du derfor tænke dig om næste gang du spiser noget usundt – hvilken del af din krop vil du gerne have til at ligne chips, pizza og cola etc.?
  .
 4. Hold dit blodsukker stabilt – Spis kulhydrater med lavt Glykæmisk indeks
  Glykæmisk indeks (GI) er et nyt system der beskriver hvorledes forskellige madvarer påvirker dit blodsukker. Madvarer med højt glykæmisk indeks (forkerte kulhydrater), som fx hvidt brød, corn flakes, slik og sodavand bevirker en meget kraftig stigning i blodsukkeret, og resultatet er et lavt energiniveau. Hvis du vil bevare et højt energiniveau er det derfor vigtigt at du spiser madvarer med et lavt glykæmisk indeks, fx rugbrød, havregryn, æbler, bønner og fedtfattig yoghurt.
  .
 5. Tag en proteindrik efter træning for at restituere hurtigere
  Musklerne har et “åbent vindue” til at modtage både kulhydrater og proteiner den første time efter et træningspas. Undersøgelser og sportsfolks erfaring viser at indtagelse af en proteindrik efter træning forbedrer reparationsprocessen af kroppen. Hvis du restituerer hurtigere vil du have mere energi næste gang du træner.

Af Alun Biggart