Fedtforbrændingszone – fup eller fakta?

En udbredt misforståelse inden for bl.a. fitnessbranchen er, at hvis man skal tabe sig, er det bedst at træne med lav intensitet i den såkaldte “fedtforbrændingszone”. I videnskabelige kredse har man for længst erkendt det absurde i at snakke om en “fedtforbrændingszone”. På trods af dette bruger et tv-program som “Farvel fedt” fortsat denne misforståelse.

Faktum er, at ved lave intensiteter kommer en større procentdel af de forbrændte kalorier fra fedt. Men – jo højere træningsintensitet, desto flere kalorier forbrænder du per minut, og derfor får du forbrændt mere fedt totalt. Din krop er ikke interesseret i procentdele, kun i antal gram fedt der forbrændes totalt under og efter træningen. Desuden er der en del andre fordele ved træning med høj intensitet:

Effektivitet – jo højere træningsintensitet, desto kortere tid skal du bruge for at få resultater.
Træningseffekt – jo højere træningsintensitet, desto hurtigere kommer du i god form.
Kalorieforbrænding – jo højere intensitet, desto flere kalorier forbrænder du per minut.
Stofskifte – jo højere træningsintensitet, desto større effekt bliver der på stofskiftet

Efterfølgende fedtforbrænding: Jo højere træningsintensitet, desto mere fedt forbrænder du efter træning fordi efterforbrændingen bliver større.

Desuden vil det kulhydrat, du spiser efterfølgende blive brugt til at fylde kulhydratdepoterne op, i stedet for at blive omdannet til fedt.

Muskelmasse – jo højere træningsintensitet, desto større er den positive effekt på muskelmassen. Jo mere muskelmasse du har, desto højere bliver dit stofskifte og dermed forbrænder du mere fedt i det daglige.

Det er fint nok at motionere med moderat puls – det vigtigste er, at man motionerer, og har det godt med det. Man skal bare ikke tro, at motion i et langsomt tempo kan være mere effektivt end motion i et højere tempo. Hvis man gerne vil tabe sig, er der ingen som helst grund til at holde pulsen nede. Træn blot ved den højeste intensitet du kan i den tid, du har til motion.

Reference: Douglas L. Ballor, John P McCarthy & Joan Wilterdink. Exercise intensity does affect the composition of diet- and exercise-induced body mass loss.

Relateret link: www.alun.dk