Gruppekørsel – 10 gode råd

Noget af det mest motiverende for en motionscyklist er at befinde sig i en god velfungerende gruppe med andre cykelmotionister. Det kan få en til helt at abstrahere fra fysisk træthed og åndedrætsbesvær, når samarbejdet i en gruppe først fungerer perfekt med højt tempo og flydende skift i en eller to rækker.

For at få det maksimale ud af gruppekørsel, er det praktisk at deltagerne kender en række uskrevne regler. Her er ti gode råd i forbindelse med gruppekørsel:

1) Flydende rotationer.
Uanset om gruppen kører i en eller to rækker og om skift sker hurtigt eller langsomt, så gælder det for alle om altid at få rotationerne til at ske flydende og tæt, dvs. på en måde så tempoet holdes konstant og afstanden til den forankørende er 20-50 cm.

2) Behersket acceleration.
De forrestes accelerationer skal altid ske langsomt, aldrig i ryk og hele tiden med tanke på at gruppen skal holdes samlet – det gælder jo ikke om at komme i udbrud. Mange ryttere har en tendens til at skrue tempoet markant op ved skiftet fra 2. til 1. position af frygt for at reducere gruppens fart.

3) Find ind i et jævnt pedaltråd.
Et konstant pedaltråd er essensen. Forsøg at komme ind i en ensartet pedalrytme inden du når frem til forreste position og hold rytmen når du kommer ud i vinden, indtil du igen trækker ud og giver plads til den næste. Hvis du har benene til det, kan du altid stille og roligt accelerere og/eller tage længere føringer.

4) Find hurtigt sammen efter en bakke.
Træd til og kør i dit eget tempo når det går opad. Men glem ikke at genetablere gruppen igen, så snart bakken er overstået. I løbssammenhæng – også i motionsløb – kan det naturligvis ikke undgås at nogen ofte sættes på bakkerne, og det er op til gruppen at finde ud af, hvor længe der ventes på bagtroppen. Til træning er tålmodigheden sædvanligvis noget større, og med mindre klubhuset ligger og frister lige om hjørnet, ventes typisk på sidste mand.

5) Undgå at lave nye huller.
Hvis der pludselig opstår et hul foran dig, så luk det stille og roligt i stedet for at accelerere heftigt for derved at skabe et hul til de bagved liggende. Det kan ikke undgås, at der opstår huller i sving, ved lysreguleringer, på opstigninger, nedkørsler osv., men en gruppe med erfarne ryttere vil lynhurtigt kunne lukke sådanne huller og den måde være i stand til at køre samlet langt det meste af tiden.

6) Hold jævnt tempo ved stående kørsel.
Pas på med temposkift i både op- og nedadgående retning når du rejser dig fra sadlen. Det er meget generende for de bagvedkørende, som skiftevis skal bremse og accelerere, hvis en rytter foran i stående position “hugger”. Med træning og opmærksomhed omkring problemet kan det sagtens lade sig gøre at køre med et jævnt tråd i stående position. Spinning lektioner kan forbedre stående teknik.

7) Signalér kun de vigtige forhindringer.
Lad være med at påpege hver eneste lille forhindring på vejen. De forreste ryttere har pligt til at gøre resten af gruppen opmærksom på væsentlige forhindringer som parkerede biler, huller i vejen, sten på vejen, modkørende trafik osv. Men der ingen grund til at alle ryttere hele tiden fortæller om alle mulige småting på vejen, det ødelægger rytmen og tager fokus væk fra alvorlige forhindringer. I øvrigt bør du altid selv være opmærksom på trafikken og vejen – også selv om du sidder og hygger dig bagerst i gruppen.

8) Det er tilladt at påpege fejl.
Gør uerfarne ryttere opmærksom på fejl, men gør det diplomatisk. Du kan sagtens på en pæn måde fortælle de mindre erfarne, at f.eks. den sidste hårde nedbremsning ikke var så smart eller at vedkommende accelerer for kraftigt i sine føringer. Hvis ikke fejl påpeges og rettes kan det samtidig udgøre en sikkerhedsrisiko for alle.

9) Det er okay at sidde på hjul bagerst i gruppen.
Hvis du ikke har kræfter/energi til at tage føringer i en gruppe, er du altid velkommen alligevel! Du skal blot sørge for at placere dig bagerst i gruppen i stedet for at prøve at tage føringer med det resultat at hele gruppens fart reduceres i samme øjeblik du sidder forrest i vinden. Gør plads for dem der er på vej nedad i rækken, så de kan komme ind foran dig.

10) Drop den professionelle attitude.
Noget af de vigtigste ved gruppekørsel i motionsregi er det sociale aspekt, og der skal være plads til alle. Derfor er det en dårlig idé at se skævt til nogen som f.eks. ikke har kørt så mange motionsløb, har en hjelmtype af ældre model eller kører på en gammel slidt havelåge. Det vigtigste er om folk kan følge med, og ikke udgør en risiko for sikkerheden.

af Lars Hoffmann Christophersen