Sådan overlever du at bo med en atlet

overlever_atletHårde fysiske løb som Melfar 24, Aarhus-KBH, Ironman, Maraton eller lange cykelløb er en udfordring ikke bare for personen, der skal gennemføre, men også for omgivelserne, partneren, familien og vennerne. Og dem der nu er tilbage.

Triatlet og coach Aleksandar Sørensen-Markovic, har på sin blog pulsslag.dk lavet en overlevelsesguide for den/de pårørende, der stadig har tid, lyst og energi til at bakke projektet op. Det kan være en rigtig god idé at vise dine supporters eller atlet denne artikel.

For som han skriver, så er udfordringerne sjældent et egoprojekt, men noget som hele familien deltager i, lider under og kan være stolte af bagefter:

»Virkeligheden er den, at jo større en udfordring, man stiller sig, jo mere hjælp og støtte har man brug for fra sine venner, familie, bedre halvdel og omgangskreds«

Så her er nogle råd fra Aleksandar Sørensen-Markovic, så både atleten og de pårørende kan komme godt gennem udfordringen.

1. Nerverne

Ligegyldigt hvad din deltager siger, så er han/hun nervøs. Nogle underspiller sin nervøsitet, andre overspiller den.

Ligegyldig hvordan nervøsiteten viser sig, så lad din deltager vide, at du er stolt af ham/hun. Tankerne hos en deltager flyver mange steder hen i løbet af dagen, og ofte går tankerne til de mennesker, som er tæt på dem.

2. Lyt

Lyt i stedet for at komme med gode råd. Mange deltagere bliver så nervøse, at de i dagene op til løbet taler meget, men ikke har lyst til at tage i mod sund fornuft, når man ønsker at hjælpe.

Det bedste, du kan gøre, er at lytte og forstå, at selv de mindste ting kan virke som kæmpe problemer, hvis man er nervøs.

3. Planlæg hepningen

Stævnedagen er lang. Forbered dig med rutekort, så du ved, hvor du kan se din deltager. Læg planen sammen med ham eller hende, så du ved, hvornår du skal være på plads på de forskellige steder.

Placer dig steder, hvor du også selv har mulighed for at slappe af – det er hårdt at være tilskuer en hel dag.

4. Find ligesindede

Tal med andre supportere. Ligesom deltagerne har noget til fælles, så har du som pårørende gennemgået noget af det samme, som de andre, der står og hepper. Og så går ventetiden hurtigere.

5. Tag fotos

Jo flere, jo bedre. Video er også en god ide, når man bagefter skal dokumentere de mange hårde km, som din atlet har klaret for egen kraft.

6. Lad dem snakke

Lige efter stævnet har deltagerne et enormt behov for at tale med hinanden. Det kan lyde underligt, at din atlet hellere vil tale med en fremmed deltager i stedet for at skynde sig ud til dig og familien i målområdet. Men de har behov for at dele deres oplevelse med andre, der har gennemgået samme udfordring som dem – lad dem gøre det!

7. Tid til tungsind

Efter et klimaks kan deltagerne opleve et tomrum. Den store udfordring er bag dem. De kan blive helt vemodige, triste samt forvirrede. Dette er helt normalt, og det er en vigtig periode for deltageren. Spørgsmål som ‘var det det hele værd’? Og ‘hvad skal være mit næste mål’? dukker op.

De spørgsmål tager det tid at svare på. Er I en familie, skal du også tages med på råd her.

8. Vær stolt

Men først og fremmest skal I huske at nyde den fælles sejr. At gennemføre en Ironman, Maraton eller langt motionsløb kan man ikke gøre alene. Har du støttet hele vejen, så er dette også dit øjeblik. Specielt for alle de timer du har givet personen lov til at træne med klubben frem for at bruge tiden med familien.

Sug indtrykkende ind, og forstå hvad det er for nogle drømme, der har kørt i hovedet på din deltager, når han/ hun har trænet i kulde, svedige lokaler eller eventuelt gjort jer til grin ved stranden, fordi han/hun absolut skulle have sin våddragt med.

Med disse tips ved du hvad der venter dig og din atlet. Må du og din deltager have en helt fantastisk dag!

***

Af Daniel Emanuel, CyberCycling.dk – Alt om cykelmotion

Artiklen er skrevet med inspiration fra originalen som er publiceret på Pulsslag.dk samt politiken.dk.