Virker energidrik?

Den præstationsfremmende effekt ved indtagelse af energi- og sportsdrik er for alvor kommet til debat i medierne. Diskussionen er ikke mindst interessant for atleter indenfor udholdenhedsidræt som cykling, hvor de aktive typisk er storforbrugere af de dyre dråber.

De seneste undersøgelser konkluderer ret entydigt at energidrik ikke virker – det er faktisk næsten bedre at drikke vand.

Bl.a. viste en nylig hollandsk undersøgelse blandt 98 løbere, at præstationsniveauet var uafhængigt af om testpersonerne drak vand eller energidrik. Til gengæld var der en tilbøjelighed til at energidrikkerne i højere grad fik luft i maven (prutter) og sure opstød.

I en dugfrisk dansk undersøgelse foretaget af forskere fra Rigshospitalet, var konklusionen ligeledes, at motionister ikke har gavn af at indtage de populære sportsdrikke. På baggrund af undersøgelsen anbefaler nu både sundhedsmyndighederne og Rigshospitalet, at motionister nøjes med at drikke vand – med den fodnote, at eliteudøvere med intensiv træning har behov for energitilskud.

Spørgsmålet er om motionsryttere i den lidt seriøse ende, som ofte arbejder med høj intensitet i 3-5 timer ved f.eks. et motionsløb, skal nøjes med at drikke vand eller om vi snarere kommer under betegnelsen “eliteudøvere med intensiv træning”? For mit eget vedkommende vil jeg fortsat nøjes med at drikke vand til træning, men stadig gå over til kulhydratholdig energidrik til motionscykelløb.

Af Lars Christophersen, CyberCycling.dk